Over Sophie Vercammen

“Ik ben zelf het levende bewijs dat de wetenschappelijk onderbouwde methodes uit mijn praktijk ook effectief werken”, vertel ik vaak aan mensen. De Sophie die ik nu ben en die in staat is ook anderen te helpen hun kracht te her-ontdekken, is zo verschillend met de Sophie van vroeger… En dat heeft alles te maken met de sprong in bewustzijn die ik maakte en met de opgebouwde kennis die ik ging toepassen.

Ik ben geboren in 1973, in een gezin waar ‘doorzetten’ en ‘het moet lukken’ de motto’s waren. Dit hielp me aanvankelijk heel goed om mijn doelen te behalen. Ik behaalde een diploma ‘Licentiaat Handelswetenschappen, Specialisatie Marketing’ aan de EHSAL en ging meteen aan de slag als Marketing Assistant in Londen. Terug in België werkte ik vervolgens als product- en brandmanager voor verschillende grote FMCG bedrijven, en intussen werd ik ook nog eens mama van Kobe en Amber. Ik was succesvol, en alles liep als een sneltrein.

Tot de eerste scheurtjes verschenen. De continue werkdruk, samen met mijn huwelijk dat op de klippen liep en de zorg voor mijn 2 jonge kindjes die grotendeels op mijn schouders terecht kwam, sporten, lid van meerdere verenigingen, … Eigenlijk was het gewoon veel te veel om te dragen, maar toch… bleef ik doorgaan. ‘Het moet lukken’ was immers nog altijd mijn motto.

Ik trok mezelf door deze periode, leerde een nieuwe partner kennen, en stampte samen met hem een prachtige B&B uit de grond. Mijn lichaam en geest waren echter nog niet hersteld van de langdurige negatieve stress die ik had ervaren. Hoe kon het ook? Ik herkende de vele signalen die mijn lichaam me gaf eenvoudigweg niet. Die staan niet in het woordenboek van iemand die altijd maar wil zorgen voor anderen en die pas kan rusten als ‘alles rond is’.

21 juli 2016, een dag die ik nooit zal vergeten. Ik werd met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd. Het verdict: burn-out. Mijn lichaam en hersenen waren volledig geblokkeerd. Ik snapte er niks van. Hoe kon ik, als actieve dynamische vrouw en mama van 42 jaar, nu al een burn-out hebben? Dit aanvaarden, het feit dat mijn lichaam volledig op was, was niet gemakkelijk. Wat zouden de mensen zeggen? Wat een slechte mama was ik toch? Wat een zwak voorbeeld was ik voor mijn kinderen?  Er ging van alles door mijn hoofd. En eind dat jaar, net vóór ik 43 werd, bleek ik ook nog zwanger te zijn van Elias… Een extra uitnodiging om me over te geven aan rust. Dat was het enige wat ik te doen had en toen kon doen, rusten…

Niet enkel mijn lichamelijke, maar ook mijn mentale evenwicht was helemaal in disbalans, en tegelijkertijd werd er ook hoogsensitiviteit en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) vastgesteld. Verder rusten was dus dé boodschap. Stilaan leerde ik mijn situatie te aanvaarden en begreep ik dat het negeren van de signalen van mijn lichaam me tot dit dieptepunt had gebracht. Pas toen kon er iets veranderen…

Met vallen en opstaan, en met de hulp van meerdere therapeuten* en gesprekken met lotgenoten ontdekte ik door intens zelfonderzoek opnieuw mijn innerlijke IK. Wat geeft me positieve en negatieve energie? Wat zijn mijn talenten en waar liggen mijn grenzen? Hoe bouw ik mijn HSP-gevoeligheid mee in mijn leven en welke extra kwaliteiten levert dat me op? Dankzij o.a. deze vragen leerde ik mezelf écht kennen.

Tegelijkertijd ontdekte ik een nieuwe manier van sporten: Mindful Run & Mindful Walk, een combinatie van bewegen, Mindfulness en ademhalingsoefeningen in het hier en nu. Mijn energie nam weer toe, het ging de goede kant op! Zozeer zelfs dat ik in 2019 zelf instructeur en coach in Mindful Run & Walk werd.

Ik was zo geïntrigeerd door de fantastische werking van onze ademhaling dat ik me hier verder in wou verdiepen. Ik had immers ontdekt dat ik door mijn hectische manier van leven verkeerd ademde, waardoor ik onbewust ontzettend veel energie verkwistte. Bewust leren ademen vormde voor mij de sleutel naar het opnieuw opbouwen van mijn vitaliteit. Ik volgde een opleiding hartcoherentie en ritmische focusademhaling en behaalde mijn certificaat als hartcoherentie-coach.

In 2019 startte ik mijn eigen praktijk. Het voelde als mijn missie om vanuit mijn eigen ervaring en met de kennis die ik had opgedaan, nu ook anderen te helpen. Liefst preventief. Zodat zoveel mogelijk mensen door correct te ademen, bewuster te luisteren naar de signalen van hun lichaam en door rustig buiten in de natuur te bewegen, opnieuw hun kracht, vitaliteit en levensvreugde konden ontdekken.

Sindsdien blijf ik me bijscholen om nog meer te leren over natuurlijke manieren om je gezondheid en je vitaliteit te verhogen. Ik verdiepte me o.a. in Hyperventilatie als zelf vroeger chronische hyperventilante, Reiki, Phyto 5, … en ook ontwikkelde ik een eigen unieke vorm van Mindful Walk, waarin ik Mindful wandelen combineer met elementen van hartcoherentie: mijn Vitality Walks.

Heb je momenteel zelf wat steun nodig om je kracht en je vitaliteit te her-ontdekken? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat deze methodes voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op.

Opleidingen / Expertise

  • instructeur en coach in Mindful Run & Walk – 2019 hartcoherentie-coach bij Prof.Louis Van Nieuland, werkzaam bij Louvanie – nov 2019 – professionele hartcoherentie NERVA coach via het NERVA platform, een kwaliteitslabel opgericht door Louis Van Nieuland.
  • Hyperventilatie Coach – Chris Lenearts – IPVK Gent – 2020
  • GameChangers Community – ijsbaden, glaswandelen, pijlen breken,..- Empowerment Tools
  • Female Business Flow – 2021 & 2023
  • Your Coach –Integrale Coaching Professional + Essentials -ICF Certified- Gent – 2022 & 2023
  • Reiki 1 en 2 opleiding bij LovingLightCenter – 2022 & 2023
  • Open Your Heart Studio & Open Heart Ritual – 2023
  • Energetische Therapeut – Energetisch Traject Bioritme – Beauty & Energy – 2023
* Verschillende coaches en therapeuten waren een grote hulp in mijn proces om mijn Body Mind Heart Soul gezondheid weer in balans te krijgen, oa. Katrien Geeraerts, Elke Jeurissen, Veerle Pappaert, Natalie Neyt, Liliane Wiliquet, Joke Adins, Benjamin Ball, Tom Hallez, Joke vander Laenen, Eliane Roofthooft, Martijn Mensink, Hannes Geyskens, Diederik Joukes, Inge Spanjaard, Sille Brouwer, Annick Lentacker, Bahareh Panjeh Shahi, Sarah Verhaegen, Inge Snellinx,… en Louis Van Nieuland.